E-postexperimentet: Outlook.com och Outlook Mobile

E-postexperimentet: Outlook.com och Outlook Mobile

Med Google som dödar Inbox letar jag efter enkla e-postklienter för PC / webb och mobil. Och mitt första alternativ är en gammal favorit.

Eller, rättare sagt, gamla favoriter: Outlook.com på webben och PC och Outlook Mobile på Android och iOS.

Ja, jag kommer att överväga andra alternativ.

Bland dem är möjligheten att jag antar några tredjepartsappar, på både Windows och mobila, och kanske olika appar på var och en, för att hantera mina e-postuppgifter.

Och det är möjligt att Google helt enkelt skapar ett enkelt, inkorgslikt “vy” eller “läge” eller vad som helst för webbversionen av Gmail som skulle tillgodose mina behov. (Mobilversionen ser ut / fungerar ungefär som Inbox redan.)

Jag skulle välkomna det. Men jag måste förbereda mig på det värsta. Och jag har ungefär 6 månader innan Google drar ur kontakten i inkorgen. Och så kommer jag att börja med det jag vet bäst. Och med ett företag som jag litar på.

Så jag har börjat titta på Outlook.com på webben och Outlook Mobile på Android. För att vara rättvis är det produkter som jag redan är mycket bekant med. Även om jag använder Google Inbox dagligen på både Windows och mobil, har jag experimenterat och använt Microsofts e-postlösningar också i flera år. Jag är särskilt uppmärksam på var och en när nya funktioner eller versioner tillkännages, till exempel.

Men något skiljer sig mycket från att experimentera med något. Och i det här fallet är det väldigt personligt. Till skillnad från de flesta av de recensioner jag skriver tittar jag bokstavligen på Outlook.com och Outlook Mobile för mina mycket specifika behov. Jag tror att båda produkterna är utmärkta och skulle tillgodose behoven hos de flesta användare. Och till skillnad från, säg, Windows 10 Mail-appen har jag inga problem att rekommendera dem helhjärtat till någon.

Men den här handlar om mig. Förlåt. Och vad jag vill är enkelt, framför allt annat. Det här är vad jag älskade – fortfarande älskar – med Inbox. Det är vad som saknas i Gmail, som har blivit så uppsvälld som Outlook för Windows.

Vad är enkelt? Det betyder att jag bara behöver tre grundläggande åtgärder för alla e-postmeddelanden som jag har fått: Läs den, arkivera den och / eller ta bort den. Utmärkt sökning, så jag kan hitta alla tidigare e-postmeddelanden så snabbt som möjligt. (Jag hanterar inte mappar som på 1990-talet.) Och en klient som är tunn, lätt och snabb utan något främmande användargränssnitt.

Det är allt.

Outlook Mobile uppnår redan allt detta. Faktum är att när du tittar på den här klienten sida vid sida med Inbox ser du att de är mycket lika. Här tror jag att jag får hjälp av de begränsade fastigheterna på skärmen på mobilen. Som nämnts ser även Gmail, uppblåst på nätet, ut och fungerar ungefär som Inbox.

På webben är det dock en annan historia att uppnå en Inbox-liknande UI-minimalism. Det är faktiskt inte möjligt att uppnå detta för närvarande med Gmail, det är därför jag är i den här positionen i första hand. Så jag var nyfiken på att få Outlook.com att se ut och fungera mer som Inbox.

Och jag är ganska nöjd med resultaten. För att vara rättvis gillar jag faktiskt Outlook.coms lagergränssnitt, som efterliknar klassiska e-postklienter från förr med sina mappar, meddelanden och läsvyer. Men jag hoppades på en enda rutvy, som med Inbox, bestående av bara meddelanden. Jag behöver sällan se andra mappar / vyer, så det finns ingen anledning att ta plats för det användargränssnittet. Och när du väljer ett meddelande i inkorgen öppnas det inline i enskild vy. Jag gillar det.

Outlook.com kan ungefär approximera denna visningsstil. Du kan dölja mappfönstret. Och i Inställningar> Layout> Läsfönster kan du göra att meddelandefönstret försvinner. När du gör dessa två ändringar får du ett mycket Inbox-liknande utseende.

Det finns en skillnad: När du väljer ett meddelande ersätter Outlook.com den aktuella vyn med en som bara visar meddelandet. Det öppnar inte eller expanderar inte in-line, vilket är fallet med Inbox. För att gå tillbaka till standardvyn, måste du avstå från meddelandet (Arkiv, Radera och så vidare). Eller stäng det. Vilket kan åstadkommas genom att skriva ESC, vilket jag tycker är lätt nog.

Utseende och känsla är viktigt för mig, men det är också typiskt ytligt jämfört med den större frågan jag kommer att göra denna övergång. Eftersom en flyttning från Gmail också kommer att innebära att jag i grunden kommer att ändra hur jag tar emot och skickar e-post, och var det e-postmeddelandet kommer att lagras.

Den förenklade bilden av mina nuvarande e-postkonton är att det finns tre: Mitt primära konto för Thurrott.com, som är ett G Suite-konto. Mitt Gmail-konto. Och mitt Outlook.com (som kommer från Hotmail-dagarna).

Idag vidarebefordrar jag min e-post från Gmail och Outlook.com till Thurrott.com. Jag konfigurerar inte min Thurrott.com-e-post för att agera på uppdrag av dessa andra konton (så att jag kan svara eller skapa nya meddelanden och skicka dem som från Gmail eller Outlook.com). Jag behöver bara inte. Men om jag flyttar till, till exempel, Outlook.com, måste jag kunna skicka e-post från Hotmail.com. Och det skapar ett extra lager av komplexitet.

Kopplat till detta är Outlook.com- och Outlook Mobile-klienterna i sig olika. Outlook.com är knutet till back-end-tjänster för Microsofts konsumentfokuserade e-post, kalender, kontakter och andra lösningar. Det vill säga när du öppnar ett Outlook.com-konto får du en e-postadress (idag, vanligtvis med * .outlook.com tackad i slutet). Det är inte bara en e-postklient. Det är också tjänsten.

Men Outlook Mobile-klienten, som Windows 10 Mail och Outlook på Windows och Mac, är bara en e-postklient. (Förutom Kalender och så vidare.) Så du konfigurerar dessa klienter med ditt Outlook.com-konto, och jag skulle föreställa mig att de flesta gör det. Men du kan konfigurera dessa klienter så att de fungerar med andra e-postkonton. Inklusive Gmail och G Suite.

Vad detta betyder är att det är enkelt att ta emot och skicka e-post från dessa klienter: Du lägger bara till Gmail / G Suite-kontot.

Att göra detta från Outlook.com är lite annorlunda. Och eftersom det har gått några år sedan jag ens tänkte tänka på det här och eftersom Microsoft nyligen uppdaterade Outlook.com tog det lite arbete att räkna ut detta.

För att vara tydlig kan detta fungera.

Idag stöder Outlook.com vad det kallar anslutna konton via Inställningar> Synkronisera e-post. Och nog finns det ett Gmail-alternativ. När du väljer att ansluta ditt Gmail-konto får du två val. Och jag var tvungen att läsa igenom beskrivningarna noggrant och experimentera med båda för att ta reda på vilka jag ville använda.

Det första alternativet är vad vi kommer att kalla Full Meal Deal. När du väljer detta samlar Outlook.com din e-post från Gmail (inklusive G Suite), och det låter dig använda ditt Gmail-konto för att skicka och ta emot e-post.

Det andra alternativet kallas endast skicka. I den här konfigurationen samlar inte Outlook.com din Gmail-e-post. Det låter dig bara skicka e-post med ditt Gmail-konto.

Så varför har båda?

Som det visar sig kanske du vill att Gmail ska skicka e-post till Outlook.com istället för att låta Outlook.com samla (eller) det från Gmail. Och anledningen till att du kanske vill göra det är hastighet: Beroende på Outlook.com samlar du in din Gmail och på vilket schema det kan vara snabbare att få Gmail att trycka på det.

Och jag tror att så är fallet: Outlook.com använder IMAP-teknik för att samla in e-post från Gmail, vilket är bra, men det finns inget sätt att planera hur ofta den samlingen sker. Det är ganska omedelbart. Men … det finns inget riktigt sätt att veta.

Om du väljer att skicka e-post från Gmail till Outlook.com finns det dock en förväntan på omedelbarhet. Det vill säga jag tror att e-postmeddelanden som anländer till Gmail omedelbart vidarebefordras till Outlook.com. Således är det här jag tycker är det bästa sättet.

Det betyder att jag behövde besöka Gmail på webben och konfigurera Gmail för att vidarebefordra e-post till Outlook.com. Sedan behövde jag konfigurera Outlook.com för att använda mitt Gmail-konto i endast skicka-läge. Dessa två ändringar gör det möjligt för mig att ta emot alla mina Gmail-e-postmeddelanden i Outlook.com. Svara på dessa e-postmeddelanden. Och skriv sedan också nya e-postmeddelanden.

Det finns naturligtvis några ytterligare saker att tänka på. Oavsett om Gmail behåller kopior av e-postmeddelandet till exempel. Men detta är redan tillräckligt komplicerat. Låt oss bara hålla oss till de stora slagen här.

Från och med idag har jag gjort följande.

Jag har slutat vidarebefordra min (konsument) Gmail- och Outlook.com-e-post till Thurrott.com.

Jag har konfigurerat mitt (konsument) Gmail för att vidarebefordra e-post till Outlook.com. Så jag får e-post från både Gmail och Outlook.com på Outlook.com.

Jag har fäst Outlook.com-webbappen i min aktivitetsfält med Chrome så att jag kan använda Outlook.com och Inbox (Thurrott.com) sida vid sida och se till att jag gillar Outlook.com-upplevelsen nog för att gå vidare.

Och jag har ersatt Inbox med Outlook Mobile på min Pixel 2 XL.

Oof.

Så vi får se hur det går. Hittills måste jag säga att jag tror att denna inställning kommer att fungera. Och när jag väl har tagit hand om hur bra vidarebefordran fungerar kommer jag antagligen att experimentera med att vidarebefordra min primära Thurrott.com-e-post till Outlook.com också. Det blir ett riktigt tarmkontrollmoment.

Och ja, jag kommer att titta på Outlook-applikationerna på skrivbordet, både på Windows och Mac, även om jag avskyr den livliga och komplicerade Windows-versionen. (Jag är inte säker på varför detta är sant, men jag gillar faktiskt Mac-versionen.)

Här går ingenting.

Märkt med Outlook för Android, Outlook för iOS